onsdag 17 oktober 2012

Bärrabatten

Det här med att det sitter ihop flera bärbuskar med varann, och att det nästan inte finns några bär på dem? Det tänkte vi att vi skulle ändra lite på. Vi ignorerar helt, att det är ett mullvadshål i gräsmattan...
Pia har fått en sekatör av sin mamma. Den används flitigt. Det gick plötsligt att urskilja de tre buskarna.
Den här busken, är en röd vinbär med en massa hallonpinnar i. Det mår varken röda vinbäret eller hallonen bra av. Vinbäret går till tippen, och hallonen ska vi försöka spara. Bär, det är gott. 
Nerklippt. Att det kommer att bli tufft att få loss och isär den? Inses lätt. Att det skulle bli så jobbigt som det var? Det hade vi inte riktigt räknat med.
Emrik hejar glatt på. Han gillar att vara ute i trädgården och hjälpa till.
Mittroten på busken var inte att leka med. Inte de andra hundra rötterna heller.
Vi behöver nog köpa en ny spade nästa år, den här knakar betänkligt.
Äntligen. Busken är borta. 
Emrik hjälper till med att ta bort allt ogräs. Det är ingen som bott i huset i sommar, och det har fått växa sig ganska vilt.
Ett svart vinbär planterat på platsen där det röda vinbäret med hallonen stod.
Vi testar o ser om hallonen överlever, och har köpt två egna hösthallon. 
Resten av den här rabatten är också ganska ogräsbeklädd, och har lite jordgubbsplantor som vi försöker rädda. Det är inte lätt att se skillnad på allt. Det är gott om självsådda spireor i alla rabatter, gräs och prästkragar. Spireorna ryker, och prästkragarna är flyttade till andra rabatter. 

Det är ganska mycket gräs mitt i. Vi låter det vara kvar till stor del, den här rabatten har en konstig form och det vill vi gärna ändra på. Det blir mer gräsmatta utanför uterummet, och lättare att klippa raka längder.

De blå växterna i kanten flyttas in bakom björken istället.

Rabatten tom på ogräs. Får lite creeps av den fantastiskt perfekt klippta häcken grannarna har. Vår trädgård är långtifrån perfekt. Och fantastiskt mysig. 
Jordgubbarna överlevde flytten. De är en aning sena i mognaden bara...
Pias barndomsvän Marie erbjöd lite hallonbuskar de ville bli av med. Det ingick även två svarta krusbär. Hoppas de ger många bär. Svarta krusbär har vi aldrig smakat.
Det är gott om sten i rabatten. Både stora och små. Det var ett tufft jobb att få ner alla plantorna. Ett par hallonbuskar visade sig bli mer än femton. Roligt men lite arbetsamt.
Buskarna är på plats, ser riktigt bra ut. Men...
...inför höst och vinter behövs lite stadiga staket. Vi gillar det där med återanvändning. Störarna är utsorterade grenar från en av våra hasslar. Det har inte gallrats ut på ett tag, så vi passade på att göra det istället för att köpa stolpar och brädor. Snart syns inte grannarnas återvinningshörna!











0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Design by BlogSpotDesign | Ngetik Dot Com